dome interior diakosmisi esoterikou xorou

Μικρό παιδικό; Αυτή είναι η λύση!

…Και έρχεται η ώρα που πρέπει να διαμορφώσετε το παιδικό δωμάτιο αλλά αυτό δεν είναι μια εύκολη διαδικασία! Ιδιαίτερα όταν ο χώρος είναι περιορισμένος αλλά εσείς θέλετε ένα δωμάτιο να εξυπηρετεί τις ανάγκες του παιδιού σας, ενώ ταυτόχρονα να έχει χαρακτήρα και να ενισχύει τη φαντασία του.

Τα μικρά δωμάτια μπορεί να είναι μια πρόκληση όσον αφορά τη διακόσμηση και γι’ αυτό στο παρακάτω άρθρο σας παρουσιάζουμε τις καλύτερες συμβουλές διαμόρφωσης του παιδικού δωματίου που προτείνουν οι σχεδιαστές επίπλων.

Ξεκινώντας από τα βασικά: Τοίχοι- δάπεδο

Αδειάστε το δωμάτιο και μελετήστε το χώρο. Μείνετε για λίγο και αξιολογήστε το σχήμα του δωματίου. Παρατηρήστε το φυσικό φωτισμό, το δάπεδο, το χρώμα των τοίχων και τα ανοίγματα. Για ένα σωστό σχεδιασμό θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπόψιν σας την σωστή λειτουργία των ανοιγμάτων (πόρτες, παράθυρα, ντουλάπες κλπ).

 

 

Αν ο χώρος δεν είναι αρκετά φωτεινός, διαλέξτε ένα ανοιχτό χρώμα για τους τοίχους και εφ’ όσον είναι δυνατό κάντε το ίδιο και στο δάπεδο.

 

 

Αν έχετε ξύλινο δάπεδο μπορείτε να το βάψετε παρόμοιο χρώμα με αυτό των τοίχων. Έτσι θα το κάνετε να μοιάζει με συνέχεια και το δωμάτιο να δείχνει πιο μεγάλο.

Με οδηγό …τη φαντασία!

Αποδώστε το θέμα που επιθυμεί το παιδί σας ή εντάξτε στη διακόσμηση τον ήρωα που αγαπάει  και τονώστε του την φαντασία επιλέγοντας μια ταπετσαρία αδιάβροχη (βινυλίου). Αποφύγετε τις έντονες αποχρώσεις διαλέγοντας  παλ χρωματισμούς, σε γήινους τόνους.

 

 

Ακόμα πιο εύκολα μπορείτε να κολλήσετε αυτοκόλλητα με εκπαιδευτικό θέμα (π.χ. πλανήτες, σύμπαν, παγκόσμιος χάρτης  κλπ).

 

 

 

Ελευθερώστε το δάπεδο

Είναι γεγονός ότι κάθε ηλικιακό στάδιο, το παιδί έχει διαφορετικές ανάγκες και για το λόγο αυτό τα έπιπλα που θα επιλέξουμε θα πρέπει να μπορούν να υποστηρίξουν κάθε αλλαγή. Αν ο χώρος είναι τόσο μικρός που περιορίζει ακόμα και το κρεβάτι, δημιουργήστε μια κουκέτα με κενό το κάτω μέρος, ελευθερώνοντας χώρο από το δάπεδο.

 

 

Στην αρχή και για όσο το παιδί σας είναι ακόμα μικρό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κενό αυτό κάτω από το κρεβάτι ως χώρο παιχνιδιού, ενώ αργότερα μπορείτε να βάλετε ένα γραφείο μελέτης.

 

 

 

Playroom

Συχνά το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται στο παιδικό δωμάτιο είναι η ακαταστασία και τα παιχνίδια που βρίσκονται παντού! Δοκιμάστε να οριοθετήσετε το χώρο που θα παίζει το παιδί σας και υποδείξτε του το σημείου που θα μαζεύει τα παιχνίδια του. Οργανώστε ένα χώρο για χειροτεχνία ή κατασκευές, τοποθετώντας τα υλικά σ’ ένα πάνελ στον τοίχο πάνω από το γραφείο.

 

 

Φροντίστε να έχετε θήκες ή καλάθια ώστε να είναι εύκολο να τακτοποιεί ή ακόμα καλύτερα να βάλετε ετικέτες σε κάθε ράφι για να ξέρει που είναι καθετί. Τα παιδιά αγαπούν την τάξη όταν μοιάζει με παιχνίδι!

 

 

Για περισσότερες ιδέες τακτοποίησης παιχνιδιών, διαβάστε το άρθρο: Οι 5 καλύτερες λύσεις αποθήκευσης για τα παιδικά παιχνίδια

 

 

Εκμεταλλευτείτε τα πάντα!

Εκμεταλλευτείτε κάθε γωνιά του δωματίου και μετατρέψτε τα μειονεκτήματα σε πλεονεκτήματα. Αν για παράδειγμα έχετε μια εσοχή ή μια κολώνα στο δωμάτιο, μπορείτε να δημιουργήσετε εκεί ένα χώρο για παιχνίδι. Κρεμάστε ράφια ή απλά κλείστε το σημείο με μια κουρτίνα κάνοντάς το κουκλοθέατρο ή σκηνή.  Τα παιδιά νιώθουν όμορφα όταν έχουν ένα δωμάτιο με ευφάνταστους παιχνιδοχώρους.

 

 

 

Κρεμάστε τα βιβλία

Όταν ο χώρος είναι περιορισμένος συχνά φαίνεται και ακατάστατος. Η καλύτερη λύση σ’ αυτό είναι να μπορέσετε να τακτοποιήσετε όσα περισσότερα πράγματα μπορείτε χωρίς αυτά να καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο.

 

 

Ένας πολύ έξυπνος τρόπος είναι να δημιουργήσετε θήκες για τα βιβλία ή τα παιχνίδια που στη συνέχεια θα κρεμάσετε στον τοίχο. Έτσι θα εξασφαλίσετε περισσότερο χώρο στο δάπεδο ενώ το καθάρισμα θα είναι ακόμα πιο εύκολο.

 

Για περισσότερες ιδέες σχετικά με τα ράφια, διαβάστε: Πανεύκολες κατασκευές για ράφια DIY!

 

Τα κατάλληλα έπιπλα

Όσο πιο μικρός ο χώρος τόσο πιο προσεκτικά χρειάζεται να επιλέξετε τα έπιπλα που θα πάρετε. Το να βάλετε πολλά πράγματα μέσα σ’ ένα μικρό χώρο είναι τουλάχιστον κλειστοφοβικό. Αφουγκραστείτε τις ανάγκες του παιδιού σας και δώστε προτεραιότητα σε ότι χρειάζεται καθημερινά. Μια μεγάλη ντουλάπα για παιδικά ρούχα, που δεν απαιτούν και τόσο χώρο, είναι μάλλον υπερβολή. Κρατήσατε το μισό χώρο από την ντουλάπα και θα δείτε ότι αυτό μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στο μικρό σας δωμάτιο. Μπορείτε ακόμα να δημιουργήσετε μια ανοιχτή ντουλάπα, στερεώνοντας απλά βέργες από τοίχο σε τοίχο.

 

 

Τα πολυμορφικά έπιπλα είναι ακόμα μια ωραία λύση. Έπιπλα με πολλαπλή χρήση θα πρέπει να είναι πρώτη σας επιλογή για τους μικρούς χώρους. Ένας καναπές- κρεβάτι που διαθέτει αποθηκευτικό χώρο, μια διακοσμητική κρεμάστρα πόρτας ή ένα πτυσσόμενο γραφείο είναι πιθανό να φανούν σωτήριες λύσεις σε κάθε μικρό δωμάτιο, αφήνοντας στο παιδί σας περισσότερο χώρο για δραστηριότητες και παιχνίδι.

 

 

Όσο μικρό λοιπόν κι αν είναι το παιδικό δωμάτιο, μπορεί να είναι καθαρό και συμμαζεμένο χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Χρειάζεται μόνο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, η σωστή διαρρύθμιση και οι ενδεδειγμένοι αποθηκευτικοί χώροι. Και κάπως έτσι όλα θα πάρουν το δρόμο τους! Δοκιμάστε το και θα εκπλαγείτε!!!

 

Διαβάστε επίσης:

Παιδικά παιχνίδια- οι 5 καλύτερες λύσεις αποθήκευσης!

Πανεύκολες κατασκευές για ράφια DIY!

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σχετικά άρθρα